Ett helhetsgrepp på kosthållningen

Jag har så länge jag kan minnas tampats med viktproblem och väldigt skev kosthållning. Jag har egentligen aldrig lärt mig eller ens förstått varför jag äter det jag gör och ens begripit vilken effekt det har på min kropp och min hälsa. Men det senaste året har jag genomgått ett uppvaknande som inneburit att jag börjat ifrågasätta allt jag gjort och varför jag gjort det.

Eftersom jag alltid varit överviktig har vikten haft en central roll i mitt liv. Jag har alltid velat och försökt att äta hälsosammare. Men varje gång har jag misslyckats. Jag till och med gick så långt att jag opererade mig för flera år sedan. Visst gick jag ner i vikt, men jag fastnade på en platå ca 17 kg från min målvikt och har än idag inte nått dit.

Idag förstår jag att det finns andra barriärer än vad bara träning och kost kan komma åt. Det är mentala spärrar som finns där av en anledning och som jag måste bearbeta steg för steg innan kroppen är redo att göra sig av med mina överviktskilon. Ett steg i den processen är att förstå hur jag äter och varför. Och jobba på att äta mer medvetet. Så kallad mindful eating.

Processen kan brytas ner i dessa frågor:

Vad jag äter – mat ska tillföra energi till kroppen för att orka med i min vardag. Om maten är processad eller full med kemikalier får inte kroppen den näring den behöver och kroppen mår helt enkelt inte optimalt. För min del betyder det mer grönsaker full av näring som kroppen behöver och bort med alla kött- och mejeriprodukter.

Hur jag äter – matsmältningen påverkas negativt om jag kastar i mig maten i all hast och inte tuggar ordentligt. Sitt därför ner och ät maten i lugn och ro utan störande element som telefonen eller framför datorn. Tugga noggrant och känn smakerna i munnen medans du tuggar.

När jag äter – Ät på regelbundna tider på dygnet. Runt lunchtid är matsmältningen som aktivast och det är också då som maten bör vara som störst. Ät mer lunch med andra ord. Frukost och middag bör vara av enklare och lättare karaktär. Då matsmältningsprocessen tar tid bör det gå minst 2-3h mellan måltiderna.

Varför jag äter – Mat ska vara för att ge näring åt kroppen. När vi tröstäter får vi i oss sånt som kroppen egentligen inte behöver. Både i form av extra kalorier och det faktum att vi inte tar itu med de känslor som tröstätandet egentligen är ett symptom på. De ignorerade känslorna omvandlas istället till extra kilon på kroppen och kommer förbli där tills dess att vi rent mentalt handskas med grundproblemet till varför vi äter.

Avslutningsvis bör man även fundera över vad som är bra mat för just mig. Vi är alla olika människor med olika kroppstyper och sammansättningar. Vad som funkar för mig behöver inte funka för dig. Jag till exempel har slutat helt med kött (rött kött och kyckling främst, men undviker även fisk och skaldjur pga föroreningar och likn. Jag undviker också mejeriprodukter. Inom Ayurveda talar man om tre olika kroppstyper, Vata, Pitta och Kapha. Genom att hitta sin kroppstyp kan man enkelt hitta det bästa sättet för en själv att äta. Kolla upp det, värt att begrunda!

heart shape by various vegetables and fruits

 

Annonser

Älskar podcasts!

I dagarna har jag börjat lyssna jag på en underbar podcast som heter the wellness wonderland. Podcasts är något jag alltid lyssnar på nuförtiden när jag åker till och från jobbet. Så underbar avkoppling och perfekt sätt att tanka inspiration. I the wellness wonderland intervjuar Katie Dalebout olika personligheter som på olika sätt inspirerar och motiverar ur ett holistiskt och andligt hälsoperspektiv.

Just den holistiska biten tycker jag är så oerhört viktig, att man ser till helheten. Holism kommer från grekiskans ”holos” som betyder ”hel” eller ”odelad”. Man tror helt enkelt att helheten är större än summan av summan av delarna. Ingenting kan egentligen beskrivas utan en större kontext.

Personligen föredrar jag främst andligt inspirerade podcasts, det vill säga poddar där de pratar om vardagsbekymmer men ur ett djupare själsligt perspektiv. The wellness wonderland är ett perfekt exempel på det. Än så länge har jag inte hittat något liknande här i Sverige, men tipsa gärna om jag missat. Älskar podcasts som sagt 🙂

Ett helhetsperspektiv

Människokroppen består av energi. Allt vi är och genomsyras utav är ständiga strömmar av energi som vibrerar på olika nivåer. Jag kommer i olika inlägg förklara det här närmare, men vi kan här nöja oss med att konstatera att vi är energi.

Kroppen består av olika knutpunkter, något som inom hinduismen benämns som chakror. Varje chakra är knutet till en eller flera aspekter i livet, såsom självkänsla, relationer, ekonomi, fysisk hälsa, andlighet, kommunikation, trygghet i livet, kärlek, m.m. För att en människa ska må så bra som vi är skapta att må bör varje chakra i kroppen vara i balans. En chakra kan vara antingen underbalanserad eller överbalanserad. Då behöver man se över sitt leverne för att skapa den balans som krävs för sitt egna välmående. Vad som krävs för balanseringsmetod beror helt och hållet på vilken chakra som behöver balansering. De tyngre chakrorna i undre halvan av kroppen till exempel kräver fysisk stimulans, medan de övre chakrorna (från bröstkorgen och uppåt) påverkas bäst av meditativa aktiviteter.

Hälsa handlar om att balansera sina energinivåer i kroppen för att, ur ett helhetsperspektiv, må bra på alla nivåer i livet. Otaliga böcker, artiklar, bloggar m.m behandlar personlig utveckling ur ett ganska ensidigt sätt. De ger tips och råd för hur du ska bota eller förändra antingen din vikt, sinnesstämning, karriär, ekonomi, eller vad det nu är i ditt liv som du är missnöjd med och vill förändra. Problemet med en sådan simplistisk vinkel är att man inte tar hänsyn till helheten vilket man alltid måste göra för att nå framgång i livet. Vi har idag jobb som vi mår mentalt dåligt av om vi inte brinner för det vi gör. Viktproblem t.ex är i själva verket symptom för ett destruktivt tankesätt man har om sig själv.

De problem vi dras med är sällan det egentliga problemet, utan oftast mer djupgående än så. De är snarare symptom på ett mer strukturellt problem. Ungefär som Maslows behovstrappa där man måste ta ett trappsteg i taget för att nå toppen, krävs det att människans fysiska, emotionella och spirituella behov är tillgodosedda. Och det är detta bloggen handlar om. Hur vi kan uppnå lycka, välmående samt framgång i livet på samtliga plan.

 

Ett första steg

Den här bloggen har skapats för att förmedla de tankegångar som kommer genom mig till dig som läser. Jag har ett behov av att få ner det på pränt för att på det sättet bringa ordning i det som jag ibland kan uppleva som ett sammelsurium av kunskapsflöde som forsar in och genom mig. Jag vill också skapa en slags struktur av det hela för att på det sättet kunna förmedla det som behövs för att förstå det liv vi lever. För i slutändan handlar det om en enda enkel fråga, ”varför lever vi?”. Eller den klassiskt formulerade frågan, ”Vad är meningen med livet?”.

Under det gångna halvåret jag genomgått ett sådan omvälvande förändring på det spirituellt planet. Jag har fått svar på frågor jag inte ens visste att jag hade och jag har läkt inombords på sätt som jag aldrig hade trott var möjliga. I min strävan att nå stabilitet i livet att få en grund som är orubbar har jag fått hjälp tillsänt mig och all kunskap jag efterfrågat har kommit min väg. Jag upphör egentligen aldrig att förvånas över hur snabbt jag får svar på mina funderingar. När jag tror att en väg är lösningen, har jag snabbt fått budskap om att det inte alls är dit jag ska gå. Allt för att se till att jag håller mig på den väg jag egentligen ska följa. Jag har i efterhand förstått att det har manifesterats för mig för att jag ska lära mig skillnaden mellan det som är ”rätt” och ”fel” för just mig.

Ett budskap jag ständigt behöver påminna mig själv om är att det egentligen inte finns universella rätt eller fel i den meningen vi talar om livsplaner. Självklart är mord och stöld alltid fel, men det är på en sådan elementär nivå att det inte ens är något jag berör här. Utan det jag talar om är det sätt som vi personligen är ämnade att leva efter. Vi har alla olika livsplaner. Min är inte samma som din. Jag har irrat omkring i många år och det är först nu, de senaste veckorna, som min plan och väg, börjar bli tydlig för mig. Den livsplan som DU är ämnad att gå är definitivt inte samma som min. Men den finns. Du behöver bara våga ta steget ut i det okända för att öka möjligheten till att finna din plan. Och när du börjar skönja den, kommer allt du gått igenom i livet plötsligt att bli så mycket klarare för dig. Besvikelserna och problemen du stött på genom livet kommer du plötsligt känna tacksamhet över. Istället för besvikelse och bitterhet.  När livsplanen blir tydlig för dig, när du