Ett helhetsgrepp på kosthållningen

Jag har så länge jag kan minnas tampats med viktproblem och väldigt skev kosthållning. Jag har egentligen aldrig lärt mig eller ens förstått varför jag äter det jag gör och ens begripit vilken effekt det har på min kropp och min hälsa. Men det senaste året har jag genomgått ett uppvaknande som inneburit att jag börjat ifrågasätta allt jag gjort och varför jag gjort det.

Eftersom jag alltid varit överviktig har vikten haft en central roll i mitt liv. Jag har alltid velat och försökt att äta hälsosammare. Men varje gång har jag misslyckats. Jag till och med gick så långt att jag opererade mig för flera år sedan. Visst gick jag ner i vikt, men jag fastnade på en platå ca 17 kg från min målvikt och har än idag inte nått dit.

Idag förstår jag att det finns andra barriärer än vad bara träning och kost kan komma åt. Det är mentala spärrar som finns där av en anledning och som jag måste bearbeta steg för steg innan kroppen är redo att göra sig av med mina överviktskilon. Ett steg i den processen är att förstå hur jag äter och varför. Och jobba på att äta mer medvetet. Så kallad mindful eating.

Processen kan brytas ner i dessa frågor:

Vad jag äter – mat ska tillföra energi till kroppen för att orka med i min vardag. Om maten är processad eller full med kemikalier får inte kroppen den näring den behöver och kroppen mår helt enkelt inte optimalt. För min del betyder det mer grönsaker full av näring som kroppen behöver och bort med alla kött- och mejeriprodukter.

Hur jag äter – matsmältningen påverkas negativt om jag kastar i mig maten i all hast och inte tuggar ordentligt. Sitt därför ner och ät maten i lugn och ro utan störande element som telefonen eller framför datorn. Tugga noggrant och känn smakerna i munnen medans du tuggar.

När jag äter – Ät på regelbundna tider på dygnet. Runt lunchtid är matsmältningen som aktivast och det är också då som maten bör vara som störst. Ät mer lunch med andra ord. Frukost och middag bör vara av enklare och lättare karaktär. Då matsmältningsprocessen tar tid bör det gå minst 2-3h mellan måltiderna.

Varför jag äter – Mat ska vara för att ge näring åt kroppen. När vi tröstäter får vi i oss sånt som kroppen egentligen inte behöver. Både i form av extra kalorier och det faktum att vi inte tar itu med de känslor som tröstätandet egentligen är ett symptom på. De ignorerade känslorna omvandlas istället till extra kilon på kroppen och kommer förbli där tills dess att vi rent mentalt handskas med grundproblemet till varför vi äter.

Avslutningsvis bör man även fundera över vad som är bra mat för just mig. Vi är alla olika människor med olika kroppstyper och sammansättningar. Vad som funkar för mig behöver inte funka för dig. Jag till exempel har slutat helt med kött (rött kött och kyckling främst, men undviker även fisk och skaldjur pga föroreningar och likn. Jag undviker också mejeriprodukter. Inom Ayurveda talar man om tre olika kroppstyper, Vata, Pitta och Kapha. Genom att hitta sin kroppstyp kan man enkelt hitta det bästa sättet för en själv att äta. Kolla upp det, värt att begrunda!

heart shape by various vegetables and fruits

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s