Ett helhetsperspektiv

Människokroppen består av energi. Allt vi är och genomsyras utav är ständiga strömmar av energi som vibrerar på olika nivåer. Jag kommer i olika inlägg förklara det här närmare, men vi kan här nöja oss med att konstatera att vi är energi.

Kroppen består av olika knutpunkter, något som inom hinduismen benämns som chakror. Varje chakra är knutet till en eller flera aspekter i livet, såsom självkänsla, relationer, ekonomi, fysisk hälsa, andlighet, kommunikation, trygghet i livet, kärlek, m.m. För att en människa ska må så bra som vi är skapta att må bör varje chakra i kroppen vara i balans. En chakra kan vara antingen underbalanserad eller överbalanserad. Då behöver man se över sitt leverne för att skapa den balans som krävs för sitt egna välmående. Vad som krävs för balanseringsmetod beror helt och hållet på vilken chakra som behöver balansering. De tyngre chakrorna i undre halvan av kroppen till exempel kräver fysisk stimulans, medan de övre chakrorna (från bröstkorgen och uppåt) påverkas bäst av meditativa aktiviteter.

Hälsa handlar om att balansera sina energinivåer i kroppen för att, ur ett helhetsperspektiv, må bra på alla nivåer i livet. Otaliga böcker, artiklar, bloggar m.m behandlar personlig utveckling ur ett ganska ensidigt sätt. De ger tips och råd för hur du ska bota eller förändra antingen din vikt, sinnesstämning, karriär, ekonomi, eller vad det nu är i ditt liv som du är missnöjd med och vill förändra. Problemet med en sådan simplistisk vinkel är att man inte tar hänsyn till helheten vilket man alltid måste göra för att nå framgång i livet. Vi har idag jobb som vi mår mentalt dåligt av om vi inte brinner för det vi gör. Viktproblem t.ex är i själva verket symptom för ett destruktivt tankesätt man har om sig själv.

De problem vi dras med är sällan det egentliga problemet, utan oftast mer djupgående än så. De är snarare symptom på ett mer strukturellt problem. Ungefär som Maslows behovstrappa där man måste ta ett trappsteg i taget för att nå toppen, krävs det att människans fysiska, emotionella och spirituella behov är tillgodosedda. Och det är detta bloggen handlar om. Hur vi kan uppnå lycka, välmående samt framgång i livet på samtliga plan.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s